Índex > Sistemàtica > Cucurbitàcies > Agricola > Cucumis

Gènere Cucumis
Meló (Cucumis melo)

Cucumis melo
(meló; cast. melón)
El meló és originari de l'Àsia i de l'Àfrica tropical i fou introduït a Europa a finals de l'imperi romà. És una planta anual i enfiladissa amb les fulles amples i grans. Presenta diversitat floral: hi ha plantes amb flors masculines i femenines i d'altres, amb flors masculines i hermafrodites. La pol·linització generalment és entomòfila. Per selecció artificial, avui dia hi ha una gran diversitat de fruits en quant a formes i mides.
Meló (Cucumis melo)Cucumis sativus
(cogombre; cast. pepino)
El cogombre és originari de l'Índia (amb n=7) i difereix molt d'altres congèneres africans (que són n=12). Ja es coneixia en temps de l'antic Egipte. És una planta enfiladissa o prostrada, cultivada com a planta anual d'estiu. Les fulles són enteres, amples i triangulars. Les flors són unisexuals -de vegades hermafrodites- i de color groc. El fruit varia en quant a forma i mides (d'esfèric a cilíndric) i presenta el mesocarp de color verd suau o blanc. La planta es cultiva pels seus fruits que es consumeixen en amanides. Algunes varietats cultivades desenvolupen el fruit de forma partenocàrpica.
Cogombre (Cucumis sativus)Cucumis metuliferus
(kiwano; cast. kiwano)
El kiwano correspon al fruit d'una espècie originària de l'Africa tropical, i que es consumeix com a fruita o en amanides.
Kiwano (Cucumis metuliferus)