MODIFICACIONS DE LA FULLA
Bulb
Anomenem bulb a una gemma caulinar subterrània envoltada pels catàfil∑les o les bases foliars, convertides en òrgans de reserva. L'eix d'aquesta gemma es troba reduït i en general presenta forma de disc (anomenat també plat del bulb) des d'on es desenvolupen les rels adventicies. En alguns casos quan la gemma es desenvolupa per produir les fulles aèries i la inflorescència, de forma axilar als catàfil∑les es generen unes petites gemmes, en nombre i posició variable entre espècies, que a l'engruixir-se i carregarse de noves substàncies de reserva esdevindran petits bulbs (els bulbil∑les). Aquests òrgans arribaran a separar-se del bulb mare i regeneraran la planta de forma vegetativa (ex., Muscari).

Existeix diferent tipologia de bulbs, però sempre en funció de la consistència i forma dels catàfil∑les que el constitueixen:
  • Tunicat
    Bulb constituït per les bases persistents de les fulles, a mena de túniques carnoses superposades (ex:, ceba, tulipa). L'all constitueix una variant del típic bulb tunicat. Mentre que a la ceba i a la tulipa és una sola gemma la que origina el bulb, a l'all són realment diverses gemmes axilars les que generen petits bulbs que anomenem les 'dents' de l'all.
Calabruixa (Muscari neglectum)
All (Allium sativum)

a: Ceba (Allium cepa), 1- secció longitudinal, 2-secció transversal,
ga-gemma axil∑lar, gt-gemma terminal, p-platet, tc-túniques carnoses, tp-túniques protectores

b: All (Allium sativum), 1- conjunt o cabeça, 2- bulb individual o grà,
fc-fulla carnosa, ff-fulles folioses, p-platet, ra-rels adventícies


  • Esquamós
    Bulb on són els catàfil∑les, a mena d'esquames, els que es mostren de forma imbricada (ex., Hyacinthus, Lilium martagon, Oxalis corymbosa, Oxalis latifolia).
MarcÚlic vermell (Lilium martagon)