Índex > Sistemàtica > Quenopodiàcies > Arvense > Chenopodium

Gènere Chenopodium
Plantes herbàcies anuals o perennes, algunes de les quals assoleixen un gran desenvolupament. Fulles generalment dentades i flors hermafrodites, amb el periant constituït per 2-5 peces. El gènere reuneix un gran nombre d'espècies de males herbes pròpies de cultius de regadiu i de desenvolupament estival.

Blet (Chenopodium murale)
Chenopodium album
(blet; cast. cenizo)
Planta herbàcia anual, molt variable, de fins a 1,5 m d'alçada, d'un verd-gris, farinosa. Fulles més llargues que amples, ròmbico-ovals, enteres o una mica dentades. Inflorescències allargades, de flors blanquinoses. Llavors negres, amb els marges roms i la testa llisa.

És una mala herba important. Apareix als camps de conreu d'estiu, erms, solars abandonats i marges de camins.
Blet (Chenopodium album)
Blet (Chenopodium album)Chenopodium murale
(blet; cast. pie de ganso, quenopodio)
Planta herbàcia anual, de fins a 80 cm d'alçada. Fulles ròmbico-ovals, irregularment dentades, gruixudes, farinoses. Inflorescència axil·lar i terminal, de flors verdoses. Llavors negres, amb els marges aguts i la testa amb puntuacions.

Es fa als camps de conreu d'estiu, erms, solars abandonats i marges de camins, en general en sòls arenosos.
Blet (Chenopodium murale)
Blet (Chenopodium murale)Chenopodium opulifolium
(blet; cast. quenopodio)
Planta herbàcia anual, gris-farinosa, de fins 1,2 m d'alçada i amb la tija estriada de blanc i verd. Fulles quasi bé tan llargues com amples, ròmbico-ovals, amb petits lòbuls. Inflorescència laxa, de flors blanquinoses. Llavors negres, amb els marges roms i de testa llisa.

Com a mala herba es pot trobar als fruiters de regadiu i conreus herbacis d'estiu. També es comporta com una espècie ruderal que es fa als solars abandonats, erms i marges de camins.
Blet (Chenopodium opulifolium)
Blet (Chenopodium opulifolium)Chenopodium vulvaria
(blet pudent; cast. vulvaria)
Planta herbàcia anual, molt ramificada, de fins a 0,5 m d'alçada. D'olor a peix podrit, presenta les fulles amplament ovals, amb el marge enter de color gris i farinoses per l'anvers. Flors reunides en inflorescències petites.

Apareix a tot el continent europeu. Com a mala herba es pot trobar als fruiters de regadiu i conreus herbacis d'estiu, tot i això és també una espècie ruderal que es fa als solars abandonats, erms i marges de camins.
Blet pudent (Chenopodium vulvaria)