Índex > Sistemàtica > Fagàcies > Forestal > Castanea

Castanea sativa
(castanyer; cast. castaño)
Arbre caducifoli, monoic, de fins a 30 m, de pol·linització entomòfila. Fulles simples, esparses, lanceolades, serrades, amb nombrosos nervis laterals acabats en dents al marge de les fulles. Flors masculines en aments erectes. Flors femenines en grups de 3, agrupades a la part inferior dels aments masculins, envoltades completament per la cúpula que s'obre a la maduresa per 2-4 valves irregulars. Fruits -castanyes- en aqueni, envoltats per l'involucre acrescent i espinós a la maduresa.

Viu sobre sòls de reacció àcida o neutra, ben drenats. Pot formar bosquines a les regions de clima humit i temperat, sense forts eixuts estivals ni gelades tardanes; des del nivell del mar fins als 1800 m.

Tradicionalment s'ha considerat el castanyer com una espècie originària del Mediterrani Oriental, d'introducció antròpica a la península Ibèrica; existeixen però restes pol·líniques de períodes postglacials de varis milers d'anys. En tot cas, la seva difusió actual és deguda a l'acció de l'home. En l'actualitat és una espècie en regressió degut a la malaltia de la tinta -Phytophthora sp.-. La principal utilització d'aquesta ha estat durant molt de temps el consum dels seus fruits en alimentació humana. La seva fusta és dura i pesada, marró pàl·lid, apreciada per fusteria i ebenisteria.
Fruits de castanyer (Castanea sativa)
Fruits i aments de castanyer (Castanea sativa)
Castanyer (Castanea sativa)
Escorça de castanyer (Castanea sativa)
Iber