Índex > Sistemàtica > Caprifoliàcies > Forestal > Sambucus

Gènere Sambucus
Arbusts o arbres petits de fulles caduques i pinnades, amb flors nombroses reunides en inflorescències corimbiformes o paniculoides; corol·la rotàcia. Fruit en drupa.Sambucus racemosa

Sambucus nigra
(saüc; cast. saúco común)
Arbust o arbret més o menys fètid, de fins a 10 m d'alçada. Fulles pinnades, generalment de 5-7 folíols ovals o lanceolats, llargament acuminats i dentats. Flors reunides en inflorescències compostes corimbiformes, de fins a 20 cm de diàmetre, blanques o de color crema; anteres grogues. Fruit en drupa, generalment de color negre.

Viu a tot el continent europeu sobre sòls humits, on preferentment forma part de les bardisses en la proximitat de fonts naturals i rierols. També es fa al bosc de ribera de terra baixa i de la muntanya mitjana fins els 1.500 m d'altitud.

El saüc ha estat una planta aprofitada per molts usos tradicionals. La fusta és dura i s'ha emprat en l'elaboració de petits objectes. La medul·la de la tija s'empra en la confecció de talls en histologia vegetal. Els fruits s'han utilitzat per tenyir el vi, les flors tenen propietats diurètiques i les fulles propietats purgants.Sambucus racemosa
(saüc racemós; cast. saúco rojo)
Arbust de fins a 5 m d'alçada. Fulles amb 3-7 folíols ovats o lanceolats, serrats i quasi sense pilositat. Flors reunides en panícules ovoides d'un blanc-groguenc. Fruit globós, de color vermell a la maturitat, tòxic si es consumeix cru.

Viu a l'estatge montà i a l'estatge subalpí, entre 1.000-2.100 m d'altitud integrant-se en la vegetació de clarianes de boscos humits, especialment fagedes, rouredes i avetoses.