Índex > Sistemàtica > Caprifoliàcies > Forestal > Lonicera

Gènere Lonicera
(lligaboscos, xuclamels; cast. madreselvas)
Lianes llenyoses o arbusts no enfiladissos. Flors zigomorfes, bilabiades. Fruit en baia.Lonicera etrusca

Lonicera etrusca
(lligabosc etrusc; cast. madreselva)
Liana llenyosa caducifòlia, de fins a 4 m d'alçada. Fulles obovades, piloses de color verd fosc, les inferiors pecíolades; les superiors sèssils. Flors reunides en raïms terminals de color blanc-groguenc tenyides de vermell, envoltats per un involucre foliar. Fruits en baia ovoide, de color vermell.

Viu a les bardisses, alzinars, carrascars montans i rouredes seques, entre el nivell del mar i els 1.500 m d'altitud. Tot i que viu a tota mena de substrats, prefereix aquells que són rics en bases.Lonicera implexa
(lligabosc mediterrani; cast. madreselva)
Liana perennifòlia de fins a 4 m d'alçada. Fulles ovals, enteres, coriàcies, llustroses per l'anvers, glauques pel revers, generalment glabres; les superiors connates. Flors reunides en raïms sèssils, envoltats per un involucre foliar, de color groc. Fruits en baia ovoide, de color vermell.

Viu als alzinars, garrigues i màquies, entre el nivell del mar i els 1500 m d'altitud.Lonicera nigra
(xuclamel negre; cast. madreselva)
Arbust de fins a 2 m d'alçada, de tiges plenes, pilós. Fulles glabrescents o pubescents, ovato-el·líptiques. Flors reunides en parelles, d'un blanc rosaci. Fruits en baia, poc soldats entre els de cada parell.

Viu a les avetoses i fagedes humides en substrats silicis, als estatges montà i subalpí, entre 1300 i 2000 m d'altitud.Lonicera xylosteum
(xuclamel fistulós; cast. cerecillo, sanjueña)
Arbust caducifoli erecte, de fins a 2 m d'alçada, de branques joves tomentoses, fistuloses. Fulles el·líptiques o amplament ovades, agudes, suaument tomentoses. Flors reunides en parelles de flors groguenques, pedunculades i axil·lars, bilabiades. Fruits en baia globosa, de color vermell, reunits en parelles, no soldats.

És indiferent al substrat. Viu a les boixedes i als boscos de caducifolis, especialment a les rouredes seques, però també es fa a les rouredes humides i fagedes, entre els 400 i 1800 m d'altitud.