Índex > Sistemàtica > Caprifoliàcies > Forestal > Viburnum

Gènere Viburnum
Arbuts de fulles simples, dentades o lobulades. Flors reunides en inflorescències corimbiformes. Fruit en drupa amb el pinyol comprimit.
Viburnum tinus

Viburnum lantana
(tortellatge; cast. morrionera, lantana)
Arbust caducifoli, de 2-4 m d'alçada, amb les fulles oval-cordades, fínament dentades, rugoses al tacte, glabres per l'anvers i densament cobertes de pèls estrellats pel revers. Flors petites, blanques, reunides en inflorescències corimbiformes. Fruit en drupa, comprimit, primerament de color vermell, més tard, ja a la maturitat, negre.

Viu a les boixedes i als boscos de caducifolis, preferentment en rouredes seques de l'estatge montà, entre 300 i els 1.600 m d'altitud. És una espècie calcícola.Viburnum tinus
(marfull; cast. durillo)
Arbust perennifoli de fins a 3 m d'alçada, amb les fulles enteres, ovals i agudes, coriàcies, de color verd fosc. Flors blanques, reunides en inflorescències corimbiformes. Fruit de color blau fosc, metàl·lic quan és madur.

Viu als boscos perennifolis mediterranis, als alzinars i suredes, tot i que en llocs càlids i d'humitat ambiental elevada penetra a la màquia. Preferentment es distribuix entre el nivell del mar i els 1.200 m d'altitud.

Sovint s'utilitza com a planta ornamental, ja que s'han obtingut nombroses varietats que es cultiven en parcs i jardins.