Índex > Sistemātica > Liliācies > Agricola > Allium

Gčnere Allium
Plantes herbācies bulboses i perennes, amb les flors reunides en una umbelˇla terminal, que al comenįament es troba embolcallada per una espata. Ovari trilocular i sis estams soldats a la base de les peces del periant. Fruit en cāpsula. Les fulles solen fer olor d'all o ceba.


Allium cepa
(ceba; cast. cebolla)
Planta de bulb globular, amb catafilˇles vermells, bruns o blancs. Fulles linears i fistuloses de secciķ cilíndrica. Flors blanc-verdoses reunides en una umbelˇla densa.

La ceba és origināria de la mediterrānia oriental i es cultiva arreu des de temps molt antics. Es emprada com a hortalissa i planta medicinal, atčs que el suc que s'obté és antisčptic.Allium porrum
(porro; cast. puerro)
Planta bulbosa de fulles llises i amples. Flors nombroses, blanques o purpúries, reunides en umbelˇles grans i compactes.

Molt possiblement el porro correspon a la varietat cultivada d'Allium ampeloprasum, perō es desconeix certament l'origen. No obstant aixō, la regiķ de procedčncia deu de trobar-se a la mediterrānia oriental (Prōxim Orient).Allium sativum
(all; cast. ajo)
Planta de bulb format per nombrosos bulbets. Fulles planes, linears i massisses, situades solament a la base. Flors blanques o verdoses, llargament pedunculades, amb bulbils; estams més curts que el periant.

Planta origināria d'Āsia i de la mediterrānia oriental. Actualment es cultiva arreu per aprofitar-ne els bulbs com aliment i condiment.