Índex > Sistemàtica > Salicàcies > Ornamental > Salix

Gènere Salix
(salzes; cast. sauces)
Arbres i arbusts de fulla caduca i de creixement ràpid. Fulles amples i estretes. Bràctees dels aments enteres. Les flors es troben reunides en aments, són flairoses, amb nectaris a la base dels carpels i dels estams. Pol·linització entomòfila (abelles, lepidòpters). Llavors amb pèls llargs i sedosos.

aments de salze (Salix sp.)

Salix alba
(salze; cast. sauce blanco)
Arbre de fins a 25 m d'alçada, caducifoli, de tronc recte i escorça bruna-grisenca i clivellada en l'exemplar adult. Fulles toves, lanceolades, finament serrades, amb l'àpex acuminat i la base atenuada, cobertes de pèls sedosos; estípules caduques. Els aments es desenvolupen al mateix temps que les fulles; les flors masculines duen 2 estams i 2 nectaris; les femenines un pistil. Fruit en càpsula que allibera llavors embolcallades d'un plomall de pèls cotonosos.

Viu a tot el continent europeu i a quasi tota la Península. Creix a les vores dels rius, embassaments i estanys, en general allí on la capa freàtica és superficial, entre el nivell del mar i els 1.300 m d'altitud.

S'hibrida amb facilitat. La fusta és blanca, tova i lleugera, i s'ha emprat en la fabricació d'escuradents. Les branques joves s'han emprat com a vímet. L'escorça conté principis actius utilitzats con analgèsics i febrífugs i que permeteren la fabricació de la coneguda aspirina.
Salze (Salix alba)
Salze (Salix alba)


Salze (Salix alba)Salix babylonica
(desmai; cast. sauce llorón)
Arbre de fins a 15 m d'alçada, d'escorça bruna i clivellada. Branques primes, flexibles, de color groc, llargues i penjants fins vora el terra. Fulles estretes, lanceolades i acuminades, amb el marge serrat i l'evés glauc. Els aments apareixen coetàniament a les fulles; les flors masculines tenen 2 estams lliures. Fruit en càpsula, sense pèls.

El desmai és una espècie originària d'Àsia i es cultiva com a arbre ornamental des de l'antiguitat, en parcs, jardins i carrers. En alguna ocasió se'l pot trobar subspontani. És estès arreu, essent més abundants els peus femenins que no pas els masculins.


Desmai (Salix babylonica)


Fulles de desmai (Salix babylonica)