Índex > Sistemàtica > Salicàcies > Ornamental > Populus

Gènere Populus
(pollancres; cast. xopos)
Arbres anemòfils amb flors sense nectaris. Les fulles tenen el limbe ample. Les bràctees dels aments són dentades o laciniades. Es cultiven una gran varietat d'híbrids a tota Europa per a obtenir pasta de paper.


xop (Populus nigra)


Populus alba
(àlber; cast. álamo blanco)
Arbre caducifoli de fins a 30 m d'alçada, d'escorça blanca i llisa, després es clivella. Fulles amb 3-5 lòbuls irregularment dentats, verdes per l'anvers i cobertes de toment blanc per l'envés, amb el pecíol cilíndric i pilós. Aments masculins de fins a 8 cm de longitud, generalment amb 8 estams. Aments femenins més curts, amb flors que duen 2 estigmes. Càpsula formada per dues valves, de color verd a bru.

És originària del continent europeu i l'oest d'Àsia. Viu als boscos de ribera juntament amb altres espècies del mateix gènere, des del nivell del mar fins a 1200 m d'altitud.

És una espècie molt polimorfa. S'han descrit moltes varietats, algunes de les quals tenen interès forestal; altres com la var. pyramidalis (= Populus boleana) es cultiva freqüentment en parcs i jardins i es caracteritza perquè les branques, mol erectes, neixen quasi de la base del tronc i les fulles són profundament lobulades. Hi ha descrit un híbrid entre aquesta espècie i P. tremula, Populus x canescens, de fulles glabrescents al revers i limbe poc lobulat. La fusta de l'àlber és blanquinosa, tova i lleugera emprant-se en embalatges i com a font de cel·lulosa.
fulles d'àlber (Populus alba)
fulles d'àlber (Populus alba)escorça d'àlber (Populus alba)Populus nigra
(xop, pollancre; cast. chopo negro)
Arbre caducifoli de fins a 35 m d'alçada, amb l'escorça molt esquerdada i fosca. Les branques joves i els borrons són agafadissos. Fulles amplament ovals o romboidals, dentades. Aments masculins cilíndrics, de color vermellós, amb molts estams a cada flor; aments femenins verdosos, cònics. Fruit en càpsula, la qual s'obre per dues valves i deixa anar llavors embolcallades de pèls blancs.

Viu a tot el continent europeu i el nord d'Àfrica, a les vores dels rius, ,llacs i embassaments formant part dels boscos de ribera, entre el nivell del mar i els 1.300 m d'altitud. Hi ha descrit un híbrid entre aquesta espècie i P. deltoides, Populus x canadensis, que a la vegada s'ha diversificat en moltes varietats.

La fusta es tova i lleugera, però és fràgil, d'aquí que s'utilitzi per a fer embalatges i elaborar pasta de paper. Es cultiva a les vores dels rius on sovint hi ha grans plantacions i a les ciutats i parcs com a arbre ornamental, ja que presenta varietats molt vistoses.
fulles de xop (Populus nigra)
xop (Populus nigra)
xop (Populus nigra)Populus deltoides
(carolina; cast. chopo americano)
Arbre de fins a 30 m d'alçada, d'escorça llisa, que es clivella i posteriorment es torna grisa. Fulles molt amples, triangulars o cordiformes, acuminades, irregularment dentades, amb el marge ciliat i amb 2-3 glàndules a la base on s'uneix el pecíol amb el limbe. Aments masculins amb flors que posseeixen entre 40-60 estams; aments femenins amb flors que tenen 3-4 estigmes. Càpsula pedicel·lada amb 3-4 valves, i llavors amb un plomall de pèls blancs.

Originari d'Amèrica del nord és cultiva com a planta ornamental i per aprofitar la fusta. Hi ha descrit un híbrid entre aquesta espècie i P. nigra, Populus x canadensis, que a la vegada s'ha diversificat en moltes varietats.

La fusta és blanca, tova i lleugera, s'ha utilitzat per fer mobles, però essencialment per a elaborar pasta de paper.
fulla de carolina (Populus deltoides)Populus x canadensis
(= P. deltoides x P. nigra)
(pollancre del Canadà; cast. chopo del Canadá)
És un arbre que reuneix una bona part dels caràcters que presenten els progenitors, per bé que els pots superar en alçada, ja que pot arribar als 40 m. Fulles amplament deltoides o ovades, amb els marges curtament ciliats.

S'han obtingut un nombre molt important de clons de creixement ràpid que donen fusta de qualitat acceptable. Requereixen sòls fèrtils i amb el nivell freàtic molt superficial, d'aquí que es cultivin a gran escala a les vores dels rius, especialment a la plana d'inundació. En molts llocs aquest és el principal arbre existent a les vores dels rius on el bosc de ribera es presenta molt degradat.
fulles de pollancre del Canadà (Populus x canadensis)