Índex > Sistemàtica > Tiliàcies > Ornamental > Tilia

Gènere Tilia
(tells; cast. tilos)
Arbres de fulla caduca, de fulles simples i inflorescències acompanyades d'una bràctea. Fruit globós indehiscent. La fusta de la majoria de les espècies és apreciada per a elaborar objectes diversos. Algunes espècies tenen interès medicinals i altres es cultiven com ornamentals.

Tell de fulla gran (Tilia platyphyllos)Tilia platyphyllos
(tell de fulla gran; cast. tilo de hoja grande)
Arbre de fins a 35 m d'alçada, amb fulles de fins a 12 cm, amb pèls blanquinosos als pecíols i al revers, en especial en el nervi principal. Inflorescències pèndules, de flors blanquinoses, poc flairoses, disposades en nombre de 3-6 i acompanyades d'una bràctea pubescent. Fruit pèndul amb 5 costelles ben marcades.

Viu preferentment en terrenys calcaris a les fagedes i també als boscos de caducifolis mixtos, entre els 500 i els 1 600 m d'altitud.

La fusta és blanquinosa i s'ha emprat en l'elaboració de petits objectes. Les flors tenen propietats medicinals sedants, i en ocasions es planta com a arbre ornamental en parcs i jardins urbans.
Flors de tell de fulla gran (Tilia platyphyllos)Tilia cordata
(tell de fulla petita; cast. tilo de hoja pequeña)
Arbre de fins a 30 m d'alçada, amb fulles de fins a 10 cm, amb pèls rogencs al revers de la fulla, sobretot a les axil·les dels nervis. Inflorescències erectes, aromàtiques acompanyades d'una bràctea glabra. Fruit llis, sense costelles marcades, indehiscent.

Tot i que també se'l pot trobar en boscos mixtos de caducifolis, entre 500 i 1000 m d'altitud, el tell de fulla petita té preferència pels boscos molt humits, barrejant-se sovint amb el vern.

Les flors tenen propietats medicinals i les flors donen mel de qualitat. Sovint també es cultiva com arbre ornamental.
Tell de fulla petita (Tilia cordata)Tilia tomentosa
(cast. tilo plateado)
Arbre de capçada ampla i de fins a 30 m d'alçada, amb branques pubescents. Les fulles són amplament ovades, serrades, amb l'àpex apiculat i la base cordada, de color verd fosc per la cara superior i blanc-argentades per la cara inferior. Flors flairoses reunides en cimes. El fruit són ovoides, pubescents i amb les costelles poc marcades.

És originària de l'est d'Europa i s'utilitza com planta ornamental en parcs, jardins i carrers de les nostres ciutats en ser molt resistent a la sequera.