Índex > Sistemātica > Tamaricācies > Ornamental > Tamarix

Gčnere Tamarix
Arbrets o arbusts caducifolis, de branques primes i llargues. Fulles petites, esquamiformes, proveīdes de glāndules secretores de sals. Flors reunides en raīms cilíndrics, llargs i estrets. Flors amb 4-5 pčtals; 5 estams que s'insereixen en un disc glandular, i 3 estils. Fruit en cāpsula. Llavors acompanyades d'un plomall sčssil de pčls sedosos.

Tamariu (Tamarix canariensis)

Tamarix africana
(tamariu africā; cast. taray)
Arbret o arbust grācil, molt ramificat, de fins a 5 m d'alįada. De fulles esquamiformes, glauques. Flors blanques, pentāmeres, petites reunides en raīms cilíndrics; 5 estams. Brāctees florals més llargues que el calze. Fruit en cāpsula.

Es distribueix per les contrades poc plujoses de la regiķ Mediterrānia, entre el nivell del mar i 300 m d'altitud aproximadament. Viu en sōls salins, generalment prop del mar, perō també es fa a zones de l'interior mal drenades amb predomini de sals en el sōl. Freqüentment es cultiva com a planta ornamental.Tamarix canariensis
(gatell, tamariu; cast. taray, tamariz)
Petit arbre o arbust molt ramificat, de fins a 4 m d'alįada. Fulles amb un marge transparent molt estret. Flors, rosades, pentāmeres, reunides en raīms cilíndrics situades a la vegada en panícules amples; amb 5 estams. Brāctees florals iguals de llargues o més llargues que el calze. Fruit en cāpsula.

Es distribueix per la regiķ Mediterrānia i les Illes Canāries, entre el nivell del mar i els 400 m d'altitud, aproximadament. Viu en sōls arenosos o pedregosos en els que pot aconseguir l'aigua amb facilitat, ja que es tracta d'una espčcie freatōfila, perō suporta bé la salinitat. Sovint es cultiva com a planta ornamental.
Tamariu (Tamarix canariensis)
Tamariu (Tamarix canariensis)
Fulles de tamariu (Tamarix canariensis)
Flors en raim de tamariu (Tamarix canariensis)Tamarix gallica
(tamariu gālˇlic; cast. taray)
Arbret o arbust de fins a 5 m d'alįada, molt ramificat, amb fulles esquamiformes. Flors rosades, pentāmeres, en raīms cilíndrics reunits en panícules. Brāctees florals més curtes que el calze. Fruit en cāpsula.

És una planta de distribuciķ mediterranoatlāntica, s'estén principalment per les zones costaneres, tot i que esporādicament penetra a terres de l'interior mal drenades on s'acumulen sals.Tamarix parviflora
(tamariu de flor petita; cast. taray)
Arbret o arbust de fins a 4 m d'alįada, molt ramificat, amb fulles esquamiformes. Flors tetrāmeres, reunides en raīms cilíndrics. Es cultiva en parcs i jardins, i rarament es comporta com subespontani.