Índex > Sistemàtica > Betulàcies > Ornamental > Betula

Gènere Betula
(bedolls; cast. abedules)
Arbre caducifoli de 25 o més metres d'alçada, amb les fulles serrades, peciolades i romboidals, i les infructescències disgregables.Bedoll (Betula sp.)
Betula pendula
(bedoll; cast. abedul)
Arbre que pot superar lleugerament els 30 m d'alçada. Tronc amb escorça de color blanc amb taques romboidals fosques. Fulles romboidals, glabres, amb la base acabada en falca i el marge doblement asserrat, inserides en branques penjants i flexibles, els branquillons de l'any posseeixen glàndules resiníferes. Flors masculines en aments penjants de color marró; flors femenines en aments cilíndrics erectes de color verd. Fruits en aqueni amb dues ales laterals.

Viu en terrenys silicis de l'estatge montà però ascendeix fins l'estatge subalpí, essent un arbre pioner i colonitzador, entre els 600 i 2.200 m d'altitud. S'estén per quasi tot Europa, la Sibèria i nord del Marroc.

La fusta del bedoll és groguenca i s'ha emprat en la fabricació de caixes i esclops; les fulles tenen propietats medicinals i tintòries. Sovint es cultiva com a arbre ornamental.

Aments de bedoll (Betula pendula)Betula pubescens
(bedoll pubescent; cast. abedul)
Arbre que rarament assoleix els 25 m d'alçada. Tronc amb l'escorça llisa, de color blanc-gris, sense taques romboidals fosques. Fulles generalment romboidals, pubescents a l'igual que els pecíols, de base en falca o escapçada, inserides a branques no pèndules i sense glàndules els corresponents de l'any. Infrutescències cilíndriques, erectes que tanquen els aquenis dotats de dues ales.

S'estén per quasi tota Europa i gran part del continent asiàtic. A la Península apareix únicament al nord, on forma boscos monospecífics o en companyia del pi negre, en substrats silicis a l'estatge subalpí, entre 1.400 i 2.200 m d'altitud.

La fusta és tova i elàstica i ha estat emprada per elaborar mobles i petits objectes. En ocasions, el bedoll pubescent, es cultiva com a planta ornamental.

Bedoll pubescent (Betula pubescens)