Índex > Sistemàtica > Aceràcies > Ornamental > Acer

Gènere Acer
Arbres de fulla caduca i fulles generalment palmatipartides. Fruit en disàmara.
Algunes espècies tenen interès ornamental i es cultiven en jardins i carrers, des d'on poden escapar i asilvestrar-se.


Blada (Acer opalus)

Acer campestre
(auró blanc; cast. arce)
Arbre monoic de fins 20 m d'alçada, de fulles simples amb 3-5 lòbuls, ciliades al marge i pubescent pel revers. Inflorescències amb poques flors. Ales del fruit disposades en angle de 180º.

Es cultiva, preferentment, com arbre d'ombra, per bé que també se'n fan tanques vives, ja que suporta bé la poda. La fusta és dura, pesant i elàstica, per tant s'empra en torneria.

Auró blanc (Acer campestre)
Auró blanc (Acer campestre)Acer negundo
(negundo)
Arbre dioic de fins a 20 m, de fulles compostes, amb 3-7 folíols. Inflorescències femenines disposades en raïms. Ales del fruit fent un angle agut.

És un arbre originari d'Amèrica del nord que es cultiva en parcs, jardins i carrers, però s'ha naturalitzat en boscos de ribera, on sovinteja al costat de freixes i oms esdevenint una poderosa planta invasora.

Negundo (Acer negundo)Acer platanoides
(erable; cast. arce real)
Arbre monoic de fins 30 m d'alçada, de fulles simples amb 5-7 lòbuls i dents acuminades, de 10-15 cm. Inflorescències en corimbe, amb flors de color verd-groguenc. Ales del fruit disposades en angle obtús.

Es cultiva com arbre ornamental.

Erable (Acer platanoides)Acer pseudoplatanus
(fals plàtan; cast. arce blanco)
Arbre monoic de fins a 25 m d'alçada, de fulles simples, amb 5 lòbuls, generalment palmatipartides, de 10-15 cm. Inflorescències paniculades, amb flors verdoses. Ales del fruit disposades en angle agut.

Es cultiva habitualment com arbre d'ombra en jardins, carrers i vores de carreteres, on sovint és subspontani. S'han obtingut nombroses varietats de jardineria ben caracteritzades per les diferents coloracions de les fulles.

Fals plàtan (Acer pseudoplatanus)Acer saccharinum
(erable argentat; cast. arce plateado)
Arbre que pot sobrepassar els 35 m d'alçada. Fulles amb 5 lòbuls acuminats i irregularment dentats, amb el pecíol rosat. Flors verdoses en raïms penjants que apareixen abans de la naixença de les fulles. Fruit en disàmara amb les ales divergents.

L'erable argentat és originari d'Amèrica del nord i es cultiva com a arbre ornamental per color argentat de les fulles. De la saba s'obté sucre de blada.

Erable argentat (Acer saccharinum)