Índex > Sistemàtica > Punicàcies > Forestal > Punica

Punica granatum
(magraner; cast. granado)
Arbust o petit arbre caducifoli, espinós i molt ramificat. Fulles oblongo-lanceolades, lluents i sense pèls. Flors de color vermell, amb els pètals arrugats i el calze carnós, també de color vermell; estams en nombre de 20 estams. Fruit gros (la magrana), amb pela coriàcia, de color bru que deixa veure el calze persistent a manera de corona. La part comestible són les llavors, concretament l'episperma que les envolta, de color rosat.

El magraner és una planta originària de l'antiga Pèrsia, però actualment es cultiva a una gran part del sud d'Europa on es troba naturalitzada. S'estén entre el nivell del mar i els 1.100 m d'altitud, en llocs humits i frescals, principalment a les bardisses i a la vegetació de ribera.

L'interès econòmic de la planta rau en la producció de fruits, ja que són comestibles (n'hi ha de varietats dolces i de varietats àcides), a partir dels quals també es prepararen begudes refrescants com la granadina. També és apreciada com a planta ornamental, atesa l'espectacularitat de les flors i dels fruits. L'escorça i els fruits també s'han emprat per adobar les pells, ja que contenen molta quantitat de tanins.
flor de magraner (Punica granatum)
fruit de magraner (Punica granatum)