index > org.reproductors > fruit > partenocàrpia
PARTENOCÀRPIA
És el procés pel qual té lloc la formació d'un fruit sense que hagi tingut lloc una fecundació prèvia del primordi seminal.

Els fruits partenocàrpics, lògicament, estan desproveïts de llavors (ex., taronges, llimones, plàtans). L'absència de llavors, no obstant això, no és una qualitat suficient per afirmar que un fruit és partenocàrpic, donat que pot haver tingut lloc la fecundació i haver-se donat posteriorment una degeneració de les llavors.

En algunes espècies la presència del gra de pol·len sobre l'estigma del gineceu, provoca el desenvolupament del fruit, malgrat que no s'arribi a originar el tub pol·línic i menys, lògicament, la fecundació.

La partenocàrpia es dóna amb freqüència en algunes varietats de fruits comestibles com el caqui, el plàtan o el carbassó. En d'altres com la pinya americana, algunes varietats de pera o de cítrics, el comportament partenocàrpic és forçat per mitjà d'estímuls provocats per substàncies hormonals (ex., auxines i giberil·lines).