Tipus de fruits segons la dehiscència
- Fruits dehiscents: són aquells que en arribar la maturitat s'obren espontàniament. Els mecanismes són força diversos, però permeten que les llavors es posin en contacte amb l'exterior i puguin ser alliberades.
Un fruit dehiscent pot desenvolupar-se a partir d'un sol o de diversos carpels, però sempre procedeix d'un ovari amb diversos primordis seminals, d'aquí sorgeix la necessitat que el fruit s'obri per si sol a fi d'alliberar al més lluny possible les llavors que conté. La manera de produir-se aquesta obertura també és diversa i molt sovint és utilitzada com a criteri classificador dels fruits,
en especial quan es refereix a les càpsules.
- Fruits indehiscents: són aquells romanen tancats amb les llavors en el seu interior.
A excepció dels fruits fragmentables en unitats monospermes (esquizocarps i loments),
procedeixen d'ovaris amb un sol carpel i amb un
primordi seminal;
és a dir, amb una sola llavor,
d'aquí que aquesta es mantingui a l'interior del fruit i es dissemini amb ell.
|
|