═ndex > SistemÓtica > PoÓcies > Agricola > Oryza

Oryza sativa
(arr˛s; cast. arroz)
L'arr˛s Ús probablement un dels cultius mÚs importants del mˇn. Hom calcula que 1.600 milions de persones depenen de l'arr˛s amb un consum de mÚs de 200 milions de tones cada any. A l'Orient el cultiu ha estat considerat des de fa milers d'anys una part important de la seva cultura. Sens dubte, l'arr˛s ha estat domesticat originÓriament a └sia, per˛ es desconeix el lloc i el moment exacte. Hom ha proposat la Xina, l'═ndia i Indoxina com a llocs probables.

La major diversitat de varietats d'arr˛s es donen a la regiˇ nord-oriental de l'═ndia i al sud-est asiÓtic. L'arr˛s ha estat un aliment important a └sia ja des de milers d'anys a. de C.; en canvi, no es coneixia a l'antic Egipte ni Ús citat a la BÝblia. La primera menciˇ del gra a Europa Ús d'Alexandre el Gran, rei de Maced˛nia, l'any 320 a. de C. Durant els 300 anys segŘents el cultiu travessa l'Orient MitjÓ i arriba a Egipte.

L'espŔcie de l'arr˛s Ús sovint dividida en tres subespŔcies, cadascuna de les quals aporta un producte lleugerament diferent: el tipus anomenat indica o arr˛s de gra llarg, de consistŔncia relativament seca; el tipus sativa o japonica, dit tambÚ de gra curt, que quan Ús bullit esdevÚ tou i una mica viscˇs; i la darrera subespŔcie, anomenada javanica, que es cultiva nomÚs a petita escala en zones equatorials d'Indoxina.

La planta de l'arr˛s pot viure parcialment submergida grÓcies a l'especialitzada anatomia de la tija, la qual distribueix l'oxigen a les rels. En camps entollats Ús perfectament possible el cultiu de forma contÝnua, sempre que les temperatures siguin favorables. Antigament, el cultiu es preparava en uns germinadors i desprÚs es transplantava al camp, procÚs que requeria molta mÓ d'obra i que encara es practica en pa´sos orientals. Modernament la sembra es realitza directament al mateix camp. De tota manera, el problema de les males herbes ha comportat, en alguns casos, tornar a la prÓctica del trasplant.

Dins el gŔnere Oryza s'inclouen d'altres espŔcies, algunes de les quals apareixen a l'└frica. O. glaberrima fou domesticada a l'oest d'└frica, on encara es cultiva. El seu cultiu, per˛, estÓ sent substitu´t per O. sativa.